|
|
KEDAH
|
PULAU PINANG
|
PERAK
|
KELANTAN
|
TERENGGANU
|
PAHANG
|
NEGERI SEMBILAN
|
MELAKA
|
|
TINGKATAN 4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 1
|
PENYIASATAN SAINTIFIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.1
|
Kaedah Penyiasatan Saintifik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.2
|
Sikap Saintifik dan Nilai Murni dalam
Penyiasatan Saintifik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 2
|
KOORDINASI BADAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.1
|
Koordinasi Badan
|
|
|
|
|
√
|
|
|
|
2.2
|
Sistem Saraf Manusia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.3
|
Koordinasi Saraf
|
|
|
|
|
|
√
|
|
|
2.4
|
Peranan Reseptor Regang dalam
Mengekalkan Keseimbangan dan Koordinasi Badan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5
|
Otak Manusia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.6
|
Koordinasi Hormon dalam Badan
|
√
|
√
|
|
|
√
|
√
|
√
|
√
|
2.7
|
Koordinasi antara Sistem Saraf dengan
Sistem Endokrin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.8
|
Kesan Penyalahgunaan Dadah Terhadap
Koordinasi Badan dan Kesihatan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.9
|
Kesan Pengambilan Alhohol Secara
Berlebihan Terhadap Koordinasi Badan dan Kesihatan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.10
|
Kepentingan Minda yang Waras dan
Sihat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 3
|
KETURUNAN DAN VARIASI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.1
|
Pembahagian Sel
|
|
√
|
√
|
√
|
|
|
|
|
3.2
|
Prinsip dan Mekanisme Pewarisan
|
√
|
|
|
|
|
|
|
|
3.3
|
Penentuan Seks dan Kejadian Kembar
dalam Manusia
|
|
|
|
|
√
|
√
|
|
|
3.4
|
Mutasi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.5
|
Kesan Penyellidikan Genetik Terhadap
Kehidupan Manusia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.6
|
Variasi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.7
|
Keperluan Memenuhi Kod Etika dalam
Penyelidikan Genetik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 4
|
JIRIM DAN BAHAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.1
|
Perubahan Keadaan Jirim
|
|
|
|
|
|
|
√
|
|
4.2
|
Struktur Atom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.3
|
Nombor Proton dan Nombor Nukleon
dalam Atom Unsur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.4
|
Pengelasan Unsur dalam Jadual Berkala
|
√
|
|
|
√
|
|
√
|
|
|
4.5
|
Sifat Bahan Berdasarkan Kandungan
Zarahnya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.6
|
Sifat dan Kegunaan Logam dan Bukan
Logam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.7
|
Kaedah Penulenan Bahan
|
|
|
|
√
|
|
|
|
|
4.8
|
Kewujudan dan Kegunaan Kepelbagaian
Sifat Bahan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 5
|
TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.1
|
Perubahan Fizik dan Perubahan Kimia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.2
|
Perubahan Haba dalam Tindak Balas
Kimia
|
|
|
|
√
|
|
|
|
|
5.3
|
Siri Kereaktifan Logam
|
|
|
√
|
|
|
|
|
|
5.4
|
Aplikasi Konsep Siri Kereaktifan
Logam
|
√
|
|
|
|
|
|
|
|
5.5
|
Elektrolisis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.6
|
Penghasilan Tenaga Elektrik daripada
Tindak Balas KImia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.7
|
Tindak Balas Kimia yang Berlaku
dengan Kehadiran Cahaya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.8
|
Penggunaan Tindak Balas Kimia Sebagai
Sumber Tenaga
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 6
|
TENAGA NUKLEAR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.1
|
Bahan Radioaktif
|
|
|
|
√
|
|
|
√
|
√
|
6.2
|
Penghasilan Tenaga Nuklear dan
Kegunaannya
|
|
√
|
|
|
|
|
|
|
6.3
|
Pengendalian Bahan Radioaktif dengan
Cara yang Betul
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 7
|
CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.1
|
Pembentukan Imej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.2
|
Pembentukan Imej oleh Alatan Optik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.3
|
Penyebaran Cahaya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.4
|
Penyerakan Cahaya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.5
|
Penambahan dan Penolakan Cahaya
Berwarna
|
|
|
|
|
√
|
|
√
|
|
7.6
|
Prinsip Penolakan Cahaya Berwarna
untuk Menerangkan Penglihatan Objek Berwarna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.7
|
Kesan Pencampuran Pigmen
|
|
|
|
|
|
|
√
|
|
7.8
|
Kepentingan Warna dalam Kehidupan
Harian
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 8
|
BAHAN KIMIA DALAM INDUSTRI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.1
|
Sifat Aloi dan Kegunaannya
|
|
√
|
|
|
|
|
|
|
8.2
|
Kegunaan dan Penghasilan Ammonia
dalam Industri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.3
|
Kesan Pembuangan Bahan Sisa Industri
Terhadap Alam Sekitar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.4
|
Keperluan untuk Memelihara dan
Memulihara Alam Sekitar daripada Pencemaran oleh Bahan Sisa Industri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TINGKATAN 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 1
|
MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS
HIDUPAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.1
|
Pengelasan Mikroorganisma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.2
|
Faktor-faktor yang Mempengaruhi
Pertumbuhan Mikroorganisma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.3
|
Mikroorganisma yang Berfaedah
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.4
|
Kesan Berbahaya Mikroorganisma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.5
|
Pencegahan Jangkitan Penyakit yang
Disebabkan oleh Mikroorganisma
|
|
|
√
|
√
|
|
√
|
|
√
|
1.6
|
Rawatan Penyakit yang Disebabkan oleh
Mikroorganisma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 2
|
NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.1
|
Kepentingan Amalan Pengambilan
Nutrisi yang Baik dan Seimbang
|
|
|
√
|
|
|
|
|
|
2.2
|
Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.3
|
Kitar Nitrogen dan Kepentingannya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.4
|
Kepentingan Amalan Nutrisi yang Baik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 3
|
PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN ALAM
SEKITAR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.1
|
Keseimbangan Alam
|
|
√
|
√
|
|
|
|
|
|
3.2
|
Kesan Pencemaran Alam Sekitar
|
√
|
√
|
|
|
√
|
√
|
√
|
√
|
3.3
|
Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam
Sekitar dan Pengawalan Pencemaran
|
|
|
|
|
|
√
|
|
|
3.4
|
Pengolahan Sumber Alam Terancang
dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam Semula Jadi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 4
|
SEBATIAN KARBON
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.1
|
Pelbagai Sebatian Karbon
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.2
|
Alkohol dan Kesannya ke Atas
Kesihatan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.3
|
Lemak dan Kesannya ke Atas Kesihatan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.4
|
Kelapa Sawit dan Kepentingannya
kepada Pembangunan Negara
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.5
|
Pembutan Sabun dan Tindakan
Pencuciannya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.6
|
Polimer Asli
|
√
|
|
|
|
√
|
|
|
√
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 5
|
GERAKAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.1
|
Gerakan Kenderaan di Darat
|
|
|
|
|
|
|
|
√
|
5.2
|
Konsep Laju, Halaju dan Pecutan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.3
|
Konsep Inersia
|
|
|
|
|
|
√
|
√
|
|
5.4
|
Konsep Momentum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.5
|
Konsep Tekanan
|
|
√
|
|
|
|
√
|
|
|
5.6
|
Prinsip Sistem Hidraulik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.7
|
Gerakan Kenderaan di Air
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.8
|
Gerakan Kenderaan di Udara
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 6
|
TEKNOLOGI DAN PENGELUARAN MAKANAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.1
|
Kaedah dan Bahan yang Digunakan dalam
Teknologi Makanan
|
|
|
√
|
√
|
√
|
|
√
|
|
6.2
|
Kaedah Meningkatkan Pengeluaran
Makanan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.3
|
Sumbangan Teknologi dalam Pengeluaran
Makanan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.4
|
Pemikiran Kritis dan Analitis Semasa
Memilih Makanan yang Diproses
|
|
|
|
|
|
|
|
√
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 7
|
BAHAN SINTETIK DALAM PERINDUSTRIAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.1
|
Polimer Sintetik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.2
|
Plastik
|
|
|
√
|
|
√
|
|
|
√
|
7.3
|
Sikap Bertanggungjawab Terhadap
Pelupusan Polimer Sintetik Tanpa Mencemarkan Alam
|
|
√
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAB 8
|
ELEKTRONIK SERTA TEKNOLOGI MAKLUMAT
DAN KOMUNIKASI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.1
|
Gelombang Radio
|
|
|
|
|
|
|
√
|
|
8.2
|
Komunikasi Radio
|
√
|
√
|
√
|
|
√
|
√
|
|
|
8.3
|
Sistem Komunikasi Satelit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blog ini dibuka untuk memberi peluang kepada pelajar- pelajar yang tercari-cari bahan-bahan Sains SPM dalam BAHASA MELAYU.
Ahad, 18 November 2012
Analisis Soalan Percubaan SPM Kertas 2 Sains Negeri-negeri di Malaysia
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan